Απογοητευτικά τα νούμερα των φορτιστών στην Ελλάδα

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα ο ACEA (Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) τον αριθμό των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων ανά 100 χιλιόμετρα στις χώρες της Ευρώπης, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις.

Η Ολλανδία διαθέτει τους περισσότερους φορτιστές, ενώ η Ελλάδα πλαισιώνει την πεντάδα των χωρών με τους λιγότερους φορτιστές.

Έτσι, στην Ολλανδία συναντούμε 47,5 φορτιστές ανά 100 χιλιόμετρα και στην Ελλάδα 0,2 φορτιστές, δηλαδή 1 στα 500 χιλιόμετρα!

Μεγάλη ευθύνη αυτής της κατάστασης που καθιστά αποτρεπτική την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων φέρουν οι Δήμοι, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, δεν έχουν ακόμη καταρτίσει τα ΣΦΗΟ (Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων), τα οποία προβλέπονται από τον νόμο 4710/20 και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τους παρέχει διαδοχικές παρατάσεις με την τελευταία να λήγει στις 31/12/21.

Αντίθετα, σε καλύτερο δρόμο βρίσκονται οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι ΣΕΑ των αυτοκινητόδρομων που έχουν ήδη εγκαταστήσει αρκετούς φορτιστές -οι φορτιστές στους ΣΕΑ είναι υποχρεωτικοί.

Οι 5 πρώτοι και οι τελευταίοι

Σύμφωνα με τον ACEA, η κατάταξη των χωρών της Ε.Ε. με βάση τον αριθμό των φορτιστών ανά 100 χιλιόμετρα έχει ως εξής:

Οι πέντε πρώτες σε αριθμό φορτιστών χώρες (ανά 100 χιλιόμετρα):

1

Οι πέντε τελευταίες χώρες σε αριθμό φορτιστών (ανά 100 χιλιόμετρα):

1

Η συνολική εικόνα 27 χωρών έχει ως εξής (αριθμός φορτιστών ανά 100 χιλιόμετρα):

1

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η έρευνα του ACEA περιελάμβανε αυτοκινητόδρομους, επαρχιακούς δρόμους, καθώς και δημοτικούς δρόμους.