EXPO

Τα ηλεκτρικά της Amazon

Πενήντα πλήρως ηλεκτροκίνητα van ενέταξε πρόσφατα στον στόλο της η Amazon, για το κέντρο διανομών της που βρίσκεται στο Μόναχο της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, η Amazon αγόρασε σαράντα μονάδες του ηλεκ
Τρί, 09/08/2020 - 11:46
Κοινοποίηση στα Social Media
Ένα από τα δέκα ολοκαίνουργια eVito Van της Amazon.

Πενήντα πλήρως ηλεκτροκίνητα van ενέταξε πρόσφατα στον στόλο της η Amazon, για το κέντρο διανομών της που βρίσκεται στο Μόναχο της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, η Amazon αγόρασε σαράντα μονάδες του ηλεκτρικού WORK Box, που υπενθυμίζεται πως κατασκευάζεται από την εταιρεία StreetScooter, η οποία ανήκει στον όμιλο της DHL. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η Amazon απέκτησε και 60 σταθμούς φόρτισης από την StreetScooter. Επιπλέον, η εταιρεία απέκτησε δέκα Mercedes-Benz eVito Van, στην έκδοση με το μακρύ αμάξωμα των 5.370 χλστ., τα οποία έχουν πιάσει ήδη δουλειά στη βαυαρική πόλη. Τα εν λόγω ηλεκτρικά van φορτίζουν τις μπαταρίες τους, στους φορτιστές που έχει εγκαταστήσει η Amazon στη μονάδα της.

«Η Amazon δεσμεύεται να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού 10 χρόνια πριν από το χρονοδιάγραμμα - το 2040 αντί για το 2050 - συνεπώς συνεργαζόμαστε με διάφορους εταίρους που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες και βοηθούν στην προώθηση μιας οικονομίας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα», δήλωσε σχετικά ο υπεύθυνος αειφορίας της Amazon Europe, Adam Elman.

Υπενθυμίζεται, πως το περασμένο φθινόπωρο η Amazon παρήγγειλε 100.000 πλήρως ηλεκτρικά van, προκειμένου να μπει και αυτή στο «παιχνίδι» των διανομών. Τα εν λόγω οχήματα αποτελούν το προϊόν της συνεργασίας της νεοσύστατης Rivian που ειδικεύεται στα ηλεκτρικά SUV μοντέλα με την Amazon και αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών οχημάτων στην ιστορία της αυτοκίνησης.

382_foto_57_0.jpg

Eberspaecher για τη θέρμανση

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως για τη θέρμανση των ηλεκτρικών van της StreetScooter, επιλέχθηκε η Eberspaecher και ανάλογα με το μοντέλο, τοποθετούνται ηλεκτρικοί θερμαντήρες υψηλής τάσης ή θερμαντήρες αιθανόλης. Πιο συγκεκριμένα, στο μοντέλο WORK XL με τη διπλή μπαταρία, τοποθετείται ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας υψηλής τάσης της Eberspaecher, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία PTC και έχει σχεδιαστεί ειδικά για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα.

Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει κατασκευάσει μέχρι στιγμής περίπου 1,5 εκ. ηλεκτρικούς θερμαντήρες, στα εργοστάσιά της που βρίσκονται στο Herxheim της Νοτιοδυτικής Γερμανίας και στην κινέζικη πόλη Tianjin. Από την άλλη, το WORK XL με τη μικρότερη μπαταρία εξοπλίζεται με θερμαντήρα αιθανόλης των 2 kW, ο οποίος στηρίζεται στον γνωστό θερμαντήρα αέρα Airtronic 2 και δεν επηρεάζει την αυτονομία του ηλεκτρικού van. Για να ταιριάζει στα ηλεκτρικά οχήματα, η εταιρεία τροποποίησε πλήρως τη μονάδα ελέγχου και τη δεξαμενή του θερμαντήρα αιθανόλης, που η Eberspaecher κατασκευάζει ήδη από το 2011.

eb_airtronic_2_ethanol_0.jpg